- mierea se poate verifica cu un creion chimic: se ia o lingurita de miere, se invarte in ea varful unui creion chimic(mov,rosu); daca nu isi schimba culoarea deloc e miere naturala 100%; daca isi modifica culoarea, e miere contrafacuta;
- incearca sa dizolvi o lingura de miere in apa, mierea autentica nu se va dizolva imediat, ci va cadea si se va depune pe fundul paharului, daca mierea este fasificata, se va dizolva imediat si nu se va depune;
- toarna o lingura de miere pe hartie sugativa, spre deosebire de mierea falsificata, cea naturala, autentica nu va fi absorbita de sugativa si un filtru de cafea (din hartie) poate da rezultate;
- o alta metoda de testare a mierii poate fi si „murdarirea” unui servet alb de bucatarie cu o lingura de miere, cea autentica nu pateaza, pe cand cele mai multe tipuri de miere artificiala lasa pete galbui;
- verificati miscarea de „elastic”; mierea care este naturala si are cantitatea corecta de apa, in general sub 20%, va avea o miscare de tip elastic, pe verticala, coborand si urcand de cateva ori atunci cand este turnata in pahar, pe cand mierea „lungita” cu apa sau cu ceaiuri nu prezinta aceasta miscare specifica;
- tineti un chibrit aprins deasupra unei lingurite cu miere, daca e naturala, mierea se va topi si nu va incepe sa sfaraie imediat;
- puneti putina miere pe o foaie de hartie, daca pata umeda se raspandeste pe suprafata hartiei, atunci mierea este contrafacuta;