x 
0

0729101065

Stiati că...

- mierea contine 435 de substante active care ajuta la reglarea functiilor organismului, avand o valoare terapeutica uriasa;

- mierea nu trebuie  incalzita la o temperatura mai mare de 40 grade C, deoarece isi pierde proprietatile terapeutice si poate devini toxica (caldura transforma moleculele de miere intr-un "lipici" care adera la membranele celulare si care poate fi toxic);

 

- daca ar produce singura 1 kg de miere, o albina ar face 40.000 de zboruri, ceea ce echivaleaza cu ocolul Globului Pamantesc, dar ar trebui sa traiasca si de o suta de ori mai mult;

- albinele pot calatori peste 40.000 de kilometri si vizita peste doua milioane de flori pentru a strange indeajuns de mult de nectar pentru un kilogram de miere;

- viteza medie de zbor a albinei lucratoare este de 24km/ora; fara incarcatura de nectar si polen viteza maxima de zbor a unei albine poate ajunge la 70km/ora; 

- intr-un sezon apicol o familie de albine creste in jur de 15kg de albine(echivaland cu aprox. 15.0000 de albine);

- o familie de albine, pe timpul sezonului apicol consuma intre 50-500ml apa/zi, iar pentru a aduce in stup 100ml apa, albinele au nevoie de circa 3000 de zboruri.

- in conditii normale o albina culegatoare face 10-25 zboruri/zi; doar 30-60% din efectivul unei familii sunt albine culegatoare;

- o albina traieste in sezonul activ aprox. 42 zile, efectueaza 250 zboruri si aduna cc. 10g miere pentru care parcurge, in medie, 400km;

- albinele in perioada activa(de vara) au o speranta  medie de viata de doar 42-45 zile(murind de “prea multa munca”), iar in perioada de iarna albinele, care hiberneaza impreuna cu regina in stup pot trai chiar si 6 luni. Regina – matca, fiind hranita cu laptisor de matca, poate trai cativa ani(4-6 ani) si este ucisa de albinele lucratoare atunci cand fertilitatea ei se diminueaza sau apar diverse disfunctii;

- in timpul zborului, temperatura albinei depaseste cu 10°C temperatura ei de repaus;

- mierea nu este recomandata copiilor mai mici de un an, existand riscul imbolnavirii din cauza toxinei botulinice, deoarece bebelusii pana la 12 luni nu au inca sistemul imunitar suficient de puternic;

- exista cel putin 10.000 de tipuri de albine, cea mai cunoscuta este Apis Meliffera, care se regaseste si la noi in tara(Apis Mellifera Carpatica);

- pentru a aduna 1 kg de miere, albinele au nevoie sa culeaga 3 kg de nectar;

- intr-un stup gasim, o regina, sute sau chiar mii de trantori si pana la 80.000 de albine lucratoare;

- fosilele dovedesc ca albinele au in spate cel putin 150 de milioane ani de evolutie; exista picturi, in pesterile din Spania, care arata ca acum mai bine de 7.000 de ani, omul descoperise apicultura si manca miere;

- mierea in antichitate a fost folosita ca moneda de schimb, fiind oferita chiar ca jertfa zeilor;

- mierea este un simbol al iubirii, legenda spune ca zeul Cupidon isi inmuia sageata in miere, inainate de a trage spre inimile muritorilor;

- in Grecia Antica, orice tanara mireasa trebuia sa isi inmoaie degetele in miere si sa unga pragul casei cu aceasta; se spunea ca acest ritual ajuta la buna intelegere dintre soti si ducea la relatii bune cu soacra;

- prima moneda cunoscuta in lume avea gravata pe ea albina, ca simbol al harniciei, moneda ce apartinea civilizatiei din Efes(secolului IV i.Hr);

- luna de miere a fost la origine luna de bere, miresele teutone erau indemnate sa bea bere cu miere timp de aproximativ o luna dupa noaptea nuntii, pe post de elixir afrodisiac. Obiceiul de a bea timp de o luna de zile bere cu miere a dus la poetica denumire de luna de miere;

- mierea este singurul aliment neperisabil, arheologii au descoperit in Egipt miere in mormantul faraonului Tutankhamon unde, substanta veche de peste 3300 de ani inca era comestibila;

- cea mai veche imagine a unor “culegatori de miere”, dateaza de acum 10.000 de ani si a fost descoperita intr-o pestera din Spania, in apropierea orasului Valencia;

-  mierea aplicata pe o rana opreste sangerarea;

- cu cat o miere contine mai multa glucoza cu atat se zahariseste mai rapid; continutul marit de fructoza si cel scazut de glucoza duce la pastrarea fluiditatii mierii pentru mai mult timp; cea mai bogata miere in fructoza este cea de salcam si se zahariseste cel mai greu, iar cel mai mare continut de glucoza il are mierea de rapita, care se cristalizeaza foarte rapid, in circa 3-4 saptamani;

- mierea absoarbe foarte usor mirosurile din jur si de aceea trebuie pastrata in recipiente inchise etans, de preferabil din sticla;

- mierea ajuta in cazul consumului accidental de ciuperci otravitoare care isi produc efectul lor letal dotaorita falinii(o otrava puternica ce descompune globulele rosii). Mierea reda sangelui doza de glucoza pe care a distrus-o otrava, folosind o cantitate mare de apa saturata cu miere care se inghite, astfel se scapa de efectul otravei;

- larvele de albine sunt vizitate de 10.000 de ori in timpul celor 6 zile de crestere;

- raza de activitate a albinelor este de 3-6 km;

- o larva de albina care la nastere cantareste 1 mg, consuma in 6 zile 200 mg de hrana;

- o familie de albine intr-un an consuma 100 kg de miere, 50 kg de polen si 50 de litri de apa;

- albina poate deplasa pe un teren plan o greutate de 20 de ori mai mare decat greutatea corpului ei;

- in Africa exista o specie de albine fara ac;

- o albina recolteaza in medie la fiecare zbor 15 mg polen; pentru 1kg de polen albinele trebuie sa efectueze circa 65.000 de zboruri;

- o buna parte din albinele lucratoare aduc in stup apa cand temperatura exterioara si interioara a cuibului depaseste + 33,2°C;

- cele mai mari tari producatoare de miere sunt China, Turcia si Statele Unite ale Americii;